Algemeen

De verplicht Identificatie (chip) & Registratie geldt voor alle honden geboren vanaf 1 april 2013 en voor alle honden die na 1 april 2013 Nederland binnen zijn gekomen. Heeft u, zowel de particuliere als de professionele fokker een nest met pups geboren na 1 april 2013, dan moeten deze pups wettelijk binnen 7 weken na de geboorte voorzien zijn van een erkende ISO chip. Binnen 8 weken moeten de pups middels een geboorteregistratie geregistreerd zijn bij één van de erkende databanken. Vanaf 1 april 2013 geldt dat wanneer u een hond vanuit het buitenland importeert, u verplicht bent om deze binnen 14 dagen bij een erkende databank te registreren met een importmelding. Heeft u een hond die verhuist naar het buitenland dan moet hiervan een export melding worden gedaan. Wie zich niet aan deze regels houdt riskeert een forse boete.
Alle dierenartsen en beroepsmatige chippers. U mag zelf binnen deze professionele doelgroep bepalen waar en door wie u uw dier laat chippen mits de gebruikte chip voldoet aan de voorwaarden:
 • Chip ISO-waardig is
 • Chip een Nederlandse landcode heeft (begint met 528)
 • Leverancier van de chip is aangemeld bij NVWA
 • De chipper een administratie voert die voldoet aan de regeling
De Nederlandse overheid wil meer transparantie en overzicht hebben om, met name, de malafide hondenhandelaren en fokkers een halt toe te roepen. Veel honden zullen hierdoor uiteindelijk een beter leven en welzijn krijgen.
Persoonsgegevens worden door ons niet zonder toestemming aan derden ter beschikking gesteld. Alle gegevens worden versleuteld verzonden met een veiligheidscertificaat. (zie slotje in de balk)
Particulieren met account:
 • Ga naar huisdier-registratie.nl.nl, en klik op Inloggen.
 • Kies binnen het dashboard in het menu aan de linkerkant voor de optie Gebeurtenissen, en daarbinnen voor de optie Nieuwe melding.
 • U gaat hiermee het registratieproces in, en op stap 1 voert u het chipnummer in dat vermeld staat in het Paspoort voor Gezelschapsdieren.
 • Doorloop vervolgens de overige 3 stappen om het registratieproces te voltooien.
 • Zodra u het registratieproces voltooid hebt, staat uw hond officieel en wettelijk geregistreerd.
 • Let op: controleer of u per mail een bevestiging ontvangen heeft, anders heeft de registratie niet plaatsgevonden.
U kunt in onze databank zelf aangeven welke privégegevens toonbaar zijn bij chipnummer.nl , dierkwijt.nl of in de periode dat uw dier zwervend of zoek is.
Als u geen bevestigingsmail heeft ontvangen is de hond waarschijnlijk niet geregistreerd. Neem contact op met onze klantenservice.

Dierenartsen en beroepsmatige chippers

 • Is een door de overheid erkende en toegewezen databank.
 • Huisdier-registratie.nl is een vrije en onafhankelijke databank.
 • Is volledig digitaal, transparant en eenvoudig.
 • Biedt de mogelijkheid om complete nesten in één keer te registreren.
 • Alle communicatie wordt versleuteld verzonden, dus goed beveiligd.
huisdier-registratie.nl.nl biedt de mogelijkheid om meerdere pups tegelijk te registeren m.b.v. een reader. Het grote voordeel voor fokkers is dat men niet telkens met de hand een voor een alle chipcijfers met de hand hoeft in te tikken met alle mogelijke gevolgen.
Als de registratie gedaan is en geaccepteerd ontvangt u bij huisdier-registratie.nl.nl automatisch een bewijs van registratie via e-mail. Deze kunt u opslaan en daarna eventueel printen. Verder adviseren wij de koper van een pup om het Paspoort voor gezelschapsdieren te vragen aan de fokker. Hier staat zowel het chipnummer als overige beschrijvingen in. Tevens heeft u dit nodig indien u de hond binnen Europa mee over de grens neemt. Let op: controleer of u een bevestiging via de mail heeft ontvangen, anders is de registratie waarschijnlijk niet succesvol afgerond.
Bij import en export van een hond moet het dier ook vergezeld gaan van een dierenpaspoort waaruit blijkt dat het dier ingeënt is tegen hondsdolheid. Tenzij het dier jonger dan 3 maanden is, en aantoonbaar is dat de pup vanaf zijn geboorte op één en dezelfde plek heeft verkeerd en niet in aanraking is geweest met wilde dieren.
Als nieuwe eigenaar betaalt u bij het registeren van uw hond eenmalig een bedrag. Verdere mutaties, dus ook de verplichte meldingen ( verkoop, overlijden, verhuizing) zijn gratis zolang de hond leeft of in uw bezit is.

U kunt zelf aangeven welke gegevens u opvraagbaar maakt indien uw dier zwervend wordt gevonden.
Ook u als hobbyfokker moet binnen 7 weken de pups laten chippen bij een dierenarts of beroepsmatig erkende chipper en binnen 8 weken registreren bij een erkende databank zoals: huisdier-registratie.nl.nl
Volgens Europese regelgeving moet een eigenaar zelf de middelen leveren om een chip af te kunnen lezen als hij een hond heeft met een chip die niet voldoet aan de Europese ISO-normen.
Om uw huisdier van een chip te laten voorzien kunt u terecht bij een dierenarts of een erkende chipper. Bij de dierenarts zullen er vaak consultkosten bij komen die u op uw dierenartsenrekening zult terugvinden. Gemiddeld liggen de kosten tussen de € 20,- en de € 50,-. Bij een erkende chipper ( geen dierenarts) zal het tarief meestal lager liggen. De uiteindelijke prijs wordt door de specialisten zelf bepaald. Vanwege de Nederlandse Mededingingswet mogen dierenartsen geen adviesprijzen meer hanteren. Voor andere huisdieren gelden weer andere regels.
Veel huisdierverzekeringen vergoeden de kosten en het plaatsen van de chip door een dierenarts. Vraag bij uw verzekering of dit ook bij u het geval is. Vaak is een chip bovendien een voorwaarde om uw dier te kunnen verzekeren.
Op de site van de NVWA staat: De registratiegegevens worden niet gebruikt voor de gemeentelijke hondenbelasting.
De overheid geeft aan dat de datagegevens gebruikt worden voor het het inzichtelijk maken waar honden vandaan komen en heengaan en voor het opsporen van illegale activiteiten.

Denk daarbij aan het fokken dan wel verhandelen van pups/honden zonder dat wordt voldaan aan de daarvoor geldende regels.
Meldt een eigenaar de hond niet, dan riskeert hij een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren, of een geldboete van € 19.500 als hij een opzettelijke overtreding maakt. Ook als er geen sprake is van opzet riskeert een eigenaar bij overtreding een gevangenisstraf of een geldboete.
Deze zijn eenmalig voor het aanmelden van het chipnummer bij geboorte van pup door eigenaar. Eenmalig € 9,50 voor de registratie bij de overname (aankoop) door de nieuwe eigenaar. Verder zijn alle mutaties als afmelding bij verkoop, adreswijziging etc. gratis. Dus, alleen bij aanmelden van geboorte en daarna bij een overname zijn er éénmalige kosten.
Mail uw vraag naar info@huisdier-registratie.nl dan geven wij u hier een antwoord op.
Ja, dit is ook mogelijk. Zie onze lijst met de vele diersoorten op de site.
huisdier-registratie.nl.nl biedt de mogelijkheid om meerdere pups tegelijk te registeren m.b.v. een reader. Het grote voordeel voor fokkers is dat men niet telkens met de hand een voor een alle chipcijfers met de hand hoeft in te tikken met alle mogelijke gevolgen.
De knop "Intrekken" bij bevestiging - chip vervanging - is er speciaal voor gemaakt om meldingen met verkeerde invoergegevens ongedaan te maken. Bij een intrekking sturen wij ook een bericht naar de centrale databank van de overheid dat de melding ongedaan is gemaakt, waardoor alles weer goed komt te staan.